«Κουρασμένο» ψωμί ντίνκελ με σόδα – με μόνο 1 φορά ζύμωμα

Ψωμί με αλεύρι ντίνκελ, το οποίο δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να το αφήσουμε να ξεκουραστεί! Η ιδέα προέκυψε από το ότι στα έτοιμα ψωμιά βάζουν πολλές φορές κάτι όξινο και χρησιμοποιώντας κι εγώ ξύδι, ταιριάζει ο συνδυασμός με τη σόδα αντί μαγιάς, που δρα άμεσα, οπότε και εξοικονομούμε χρόνο! Και όντως πέτυχε, ακόμα και μην έχοντας ακουστό το ιρλανδικό soda bread! Η γεύση είναι διαφορετική από αυτήν άλλων ψωμιών, παρόλα αυτά όμως ευχάριστη!


Μια φόρμα για 3 ψωμιά είναι εδώ πρακτική...

...για τα ωραία ψωμιά! Εδώ χρησιμοποίησα αλεύρι ντίνκελ 1050/Τ90%


Συστατικά:
-1170γρ. αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης
-1 κουταλιά της σούπας αλάτι
-16γρ. (1 κ.σ.) μαγειρική σόδα
-50γρ. ξύδι
-950γρ. νερό

-> Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε ένα λάκκο και προσθέτουμε και τη σόδα και ακριβώς από πάνω της το ξύδι. Αφήνουμε μερικά δευτερόλεπτα, ρίχνουμε και το νερό και ανακατεύουμε να βγει μια εύπλαστη ζύμη.
Βάζουμε σε μία ή περισσότερες φόρμες που έχουμε πρώτα απλώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις για περίπου μία ώρα.

«Μυστικά»:
Η ποσότητα είναι ιδανική για να βγουν 3 μπαγκέτες.
Αν σας ενοχλεί η ιδέα ότι ίσως γευτείτε πολύ τη σόδα, μπορείτε να βάλετε επιπλέον και λίγη μαγιά, την οποία όμως εδώ λόγω έλλειψης χρόνου δεν θα αφήσετε να δράσει, ή να προσθέσετε μυρωδικά με έντονο άρωμα όπως μάραθο.
Εάν αναμείξετε πρώτα τα υγρά υλικά, τότε η σόδα δε θα αντιδράσει καλά με το ξύδι και θα βγάλει μια έντονη μυρωδιά.


Ποσότητα: περίπου 2 κιλά ψωμί – ιδανικά 3 μπαγκέτες ή 2 καρβέλια σε ορθογώνια φόρμα
Χρόνος προετοιμασίας: 10-15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά

Σχόλια