Αληθινά μπιφτέκια

Αυτά τα μπιφτέκια είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη (''beef'') καθώς αποτελούνται κυρίως από μοσχαρίσιο κρέας και δεν παίρνουν όγκο από υλικά όπως ψωμί, λάδια και αυγό. Είναι αρκετά «δυνατά» στη γεύση και έτσι θυμίζουν κάπως κεμπάπ.

εικόνα προσεχώς

Συστατικά:
-600gr. κιμά μοσχαρίσιο
-2 μεσαία κρεμμύδια
-1 σκελίδα σκόρδο
-Λίγο τοματοπελτέ
-Μαϊντανό
-Αλάτι, Πιπέρι, Πάπρικα, Ρίγανη, Κόλιανδρο

-> Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον κιμά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το σκόρδο επίσης ψιλοκομμένο ή λιωμένο, λίγο τοματοπελτέ (εγώ βάζω περίπου 1 κουταλιά της σούπας για αυτή την ποσότητα), μπόλικο μαϊντανό, μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά, κατά προτίμηση με γάντι μιας χρήσης.
Πλάθουμε 3 μεγάλα μπιφτέκια και τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 210 βαθμούς C στις αντιστάσεις, για 20 περίπου λεπτά, αναποδογυρίζοντάς τα στα μισά για να ψηθούν καλά και από τις δύο πλευρές.

«Μυστικά»:
Η συνταγή θέλει βαθύ ταψί, γιατί λόγω έλλειψης ψωμιού ή αντίστοιχου υλικού βγαίνουν κατά το ψήσιμο αρκετά υγρά και, ανάλογα τον κιμά, και λιπαρά. Αυτά ωστόσο μπορούν να δημιουργήσουν τη βάση για μια ωραία σάλτσα για ζυμαρικά ή ρύζι.
Για λιγότερη απώλεια υγρών αλευρώστε τα πλασμένα μπιφτέκια λίγο στο τέλος (μόνο εξωτερικά!).
Επειδή δε βάζουμε αυγό, πρέπει για να μην διαλύονται τα μπιφτέκια να τα "δέσει" ο κιμάς, αυτό γίνεται αν έχει πολύ κολλαγόνο ή/και λίπος.
Για εμφανισιακά πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα, προσέχουμε τα μπιφτέκια να είναι στη μέση λίγο πιο ρηχά απ’ όσο στις άκρες.


Ποσότητα: 3 «μπιφτεκάρες» (αντίστοιχα 3 μερίδες)
Χρόνος προετοιμασίας: 5-10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά

Σχόλια