Μπατζινόψωμο

Μία πιτούλα που θυμίζει την παραδοσιακή μπατζίνα, είναι ωστόσο πιο κοντά σε ψωμί, καθώς περιέχει πολύ αλεύρι επειδή δεν στραγγίζουμε τα κολοκυθάκια και δεν έχει, όπως πρακτικά όλες οι ελληνικές πίτες, τυρί.

 
Πριν το ψήσιμο



Συστατικά:
-500γρ. κολοκυθάκια με φλούδα και λίγο κοτσάνι
-μπόλικο αλάτι και άνηθο, μαιντανό
-7-8γρ. μπέικιν (περίπου 2 κουταλιές του γλυκού)
-1 αυγό («σηκώνει» και παραπάνω)
-200γρ. Quark
-250γρ. αλεύρι (εγώ έβαλα 150 ολικής/100 γ.ο.χ.)
-ελαιόλαδο για το γαρνίρισμα

-> Ζυγίζουμε 500γρ. κολοκυθάκια, όπως τα πουλάνε σε μανάβικα και σουπερμάρκετ. Τα ξεφλουδίζουμε, κόβουμε τα άκρα και τα βάζουμε, σε όσες δόσεις χρειαστεί, σε χοντρές φέτες στο μούλτι. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν σαν τριμμένα. Εναλλακτικά τρίβουμε στον τρίφτη, το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο.
Βάζουμε το τρίμμα με όλα τα υγρά του σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, που πρέπει να είναι μπόλικο γιατί δε βάζουμε τυριά και το μαϊντανό, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και συνεχίζουμε με το μπέικιν, το αυγό/τα αυγά και το Quark. Ανακατεύουμε ξανά. Τέλος βάζουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε να βγει ένας χυλός.
Μεταφέρουμε το χυλό σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή αλειμμένο με λίγο βούτυρο και απλώνουμε ώστε να βγει μια λεπτή στρώση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά, λίγο κάτω από τη μέση του φούρνου.
Αφού βγάλουμε την πίτα από το φούρνο, απλώνουμε σε ένα κρύο ταψί (ή στο ίδιο που την ψήσαμε αν έχει κρυώσει) ελαιόλαδο, τοποθετούμε από πάνω την πίτα και ραντίζουμε και από πάνω με ελαιόλαδο.

«Μυστικά»:
Προσωπικά η πίτα μου αρέσει καλύτερα κρύα απ’ ότι ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε μη διστάσετε να τη βάλετε στο ψυγείο!
Ταιριάζει πολύ καλά να αλείψετε για το σερβίρισμα την πίτα με κάποιο (μαλακό) τυρί. Επειδή στην τελική είναι σαν ψωμί, βγαίνουν με αυτήν πολύ ωραία σάντουιτς.


Ποσότητα: 1 ταψί 35*25εκ., πάχος πίτας περίπου 1,5εκ.
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά

Σχόλια