Χριστόψωμο "του τοστ"

Ένα εναλλακτικό Χριστόψωμο, που γίνεται σε φόρμα και έτσι λόγω σχήματος αλλά και της διακριτικής του γλύκας θυμίζει ψωμί του τοστ. Είναι ωραίο αρωματικό, έχει κόρα, δεν διαλύεται και η υφή του μοιάζει με κανονικού, πετυχημένου ψωμιού. Έτσι είναι το κατάλληλο για γλυκές αλοιφές, βούτυρα ξηρών καρπών ή ταχίνι ή και για «βουτιές» στο γάλα.



Συστατικά:
-180γρ γάλα
-50γρ ζάχαρη
-μπόλικο γλυκάνισο, μάραθο, γαρύφαλλο, κανέλα, κόλιανδρο, τζίντζερ, σε σκόνη
-ελάχιστο αλάτι
-7-8γρ μπέικιν (περίπου 2 κουταλιές του γλυκού)
-2 αυγά
-250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-προαιρετικά: λίγο έξτρα γάλα για πασπάλισμα

-> Βάζουμε τα υλικά μέχρι τα αυγά σε μεγάλο μπολ με τη σειρά που αναγράφονται πάνω και μετά από κάθε υλικό ανακατεύουμε ελαφρά.
Μετά προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια (ή μίξερ) για να βγει ένας ομοιόμορφος, ομογενής χυλός. Τον χυλό τον βάζουμε σε φόρμα ψωμιού με λαδόκολλα ή λίγο βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 πάνω/κάτω για περίπου 40 λεπτά. Άμα θέλουμε, μετά τα 20 λεπτά βγάζουμε σύντομα το ψωμί από το φούρνο και αλείφουμε την ανοιχτή επιφάνεια με λίγο γάλα. Ξαναβάζουμε μέσα και ψήνουμε μέχρι το τέλος.

«Μυστικά»:
Ταιριάζουν κι άλλα αρωματικά όπως κακουλέ, φλούδα από πορτοκάλι και βανίλια.
Το ψωμί μπορεί να μπει και στην κατάψυξη για αργότερη κατανάλωση, σε αυτή την περίπτωση το βάζουμε αφού κρυώσει καλά σε σακούλες τροφίμων ιδανικές για κατάψυξη τις οποίες κλείνουμε καλά.
Για να γίνει και από μέγεθος σαν ψωμί του τοστ, χρησιμοποιήστε μικρότερη φόρμα ή κάντε μεγαλύτερη δόση.


Ποσότητα: Φόρμα 32*8*13 εκ., ύψος του ψωμιού γύρω στα 5εκ., 10-15 φέτες
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά

Σχόλια