Μια παραλλαγή του
μουσακά που ταιριάζει περισσότερο στην ελληνική διατροφή και τα ελληνικά
προϊόντα, καθώς περιέχει περισσότερα λαχανικά σε σχέση με τις άλλες εκδοχές,
σάλτσα με βάση το ελληνικό γιαούρτι αντί της μπεσαμέλ και φέτα αντί κάποιου
άλλου, ενδεχομένως ξένου κίτρινου τυριού από πάνω.
![]() |
Πριν το ψήσιμο... |
![]() |
...Έτοιμο! Λόγω φέτας και έλλειψης βουτύρου δεν βγαίνει τόσο σκουρόχρωμο |
Συστατικά:
-2 μελιτζάνες, περίπου 500γρ
-2 κολοκυθάκια, περίπου 500γρ
-3 πατάτες, περίπου 400γρ
-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
-αλάτι, ρίγανη, κανέλα, κύμινο, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο,
πιπέρι, μαϊντανό
-2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, το ανοιχτόχρωμο μέρος
-1 κρεμμύδι
-1 σκελίδα σκόρδο
-500γρ. μοσχαρίσιο κιμά
-250γρ. τομάτα πασσάτα
-250γρ. στραγγιστό 2%
-1 αυγό
-4 κ.σ./60γρ. γάλα
-1 κ.σ./15γρ. νισεστές (=κορν φλάουρ=άμυλο αραβοσίτου)
-100γρ. φέτα
-> Πρώτα ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε μαζί
με τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε φέτες πάχους 0,5-1εκ.. Αλείφουμε με τη
1 κουταλιά της σούπας λάδι, πασπαλίζουμε αλάτι και ρίγανη και ψήνουμε στον
στους 180 στον αέρα προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά.
Μετά βάζουμε την άλλη κουταλιά λάδι σε μία κατσαρόλα σε
δυνατή φωτιά. Μέχρι να κάψει, κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι και
ψιλοκόβουμε ή λίωνουμε το σκόρδο και ύστερα τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Μετά
από ένα λεπτό περίπου προσθέτουμε και τον κιμά, τον διαλύουμε και ανακατεύουμε.
Μόλις πάρει μια βράση, σβήνουμε με την τομάτα, αρωματίζουμε με μαϊντανό, αλάτι
και κανέλα και αφήνουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά σε ανοικτή κατσαρόλα με μέτρια
φώτια.
Τέλος ετοιμάζουμε τη «μπεσαμέλ»: Για αυτήν διαλύουμε πρώτα
σε μεγάλο μπολ το νισεστέ με το γάλα, προσθέτουμε το αυγό και το γιαούρτι,
αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη μέχρι να
έχουμε ένα ομογενές μείγμα.
Και η συναρμολόγηση: Σε πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων περίπου
35*22εκ., τοποθετούμε πρώτα τις πατάτες, μετά μία στρώση μελιτζάνες, από πάνω
τα κολοκυθάκια και αν έχουν περισσέψει μελιτζάνες, μπαίνουν κι αυτές από πάνω.
Κατόπιν καλύπτουμε με τον κιμά, την άσπρη σάλτσα και σκορπίζουμε τη φέτα,
τριμμένη με ένα πηρούνι ή με τα χέρια. Ψήνουμε στους 180 στον αέρα για περίπου
45 λεπτά
«Μυστικά»:
Ο κιμάς και έτσι όλο το φαγητό βγαίνουν κάπως υγρά. Σε
όποιον δεν αρέσει, μπορεί να αντικαταστήσει μέρος της ντομάτας με πιο
συμπυκνωμένο πελτέ (προσοχή στις αναλογίες!)
Η στρώση «μπεσαμέλ» βγαίνει σε σχέση με τον κλασσικό μουσακά
λεπτή, ο πρωταγωνιστής της συνταγής εδώ είναι εξ’ άλλου τα λαχανικά. Είναι
δυνατό άμα θέλετε να διπλασιάσετε ή και να τριπλασιάσετε τη δόση της ή να βάλετε απλά περισσότερο γάλα.
Ποσότητα: Ένα πυρίμαχο 35*22εκ. γεμάτο, 6 μεγάλες μερίδες
Χρόνος
προετοιμασίας: 30-45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου