Πέστο ελιάς με ξερό βασιλικό

Όχι δεν είναι απλά πάστα ελιάς!
Μια νόστιμη σαλτσούλα για ζυμαρικά, ιδανική για όταν δεν έχουμε φρέσκο βασιλικό!


Συστατικά:
-100γρ ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι
-30γρ ελαιόλαδο (μέχρι και 60γρ. για πιο λεία υφή)
-50γρ κάσιους
-1σκ. σκόρδο
-25γρ νερό από αυτό που βράζουμε ζυμαρικά
-30γρ τυρί γκράνα παντάνο/παρμεζάνα τριμμένο
-1 κ.σ. γεμάτη ξερό βασιλικό
-λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
-αλάτι, πιπέρι

-> Χτυπάμε σε μούλτι (εναλλακτικά: σε γουδί όπως παραδοσιακά) τις ελιές με το λάδι να γίνουν πάστα. Ξαναχτυπάμε μαζί με τα κάσιους, το σκόρδο και το νερό. Ύστερα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.


«Μυστικά»:
Αντί για ξερό βασιλικό και για αλλαγή από το κανονικό πέστο, μπορεί να γίνει η συνταγή και με 4 κ.σ. φρέσκα φύλλα ή ακόμα και κατεψυγμένο βασιλικό, καθώς εδώ οι ελιές δίνουν τη γεύση και ο βασιλικός το άρωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις παραλείπουμε το νερό.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος των κάσιους με καβουρδισμένο κουκουναρόσπορο.


Ποσότητα: περίπου 240-250γρ, ιδανική για 500γρ. (ωμά) ζυμαρικά
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: καθόλου!

Σχόλια