Αφράτα αρωματικά κουλουράκια χωρίς μίξερ

Κουλουράκια όπως τα ξέρουμε από το Πάσχα, σε μια όχι και τόσο γλυκιά και αρτύσιμη εκδοχή χωρίς μίξερ, σε ποσότητα που ψήνεται σε μία δόση!
 
Πριν το ψήσιμο...

...Έτοιμα! Φουσκώνουν πολύ και εξαφανίζονται αμέσως!

Συστατικά:
-65 γρ. ζάχαρη
-65 γρ. βούτυρο
-30 γρ. χυμό πορτοκαλιού
-15 γρ. γάλα
-10 γρ. κονιάκ
-1 αυγό
-ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-1 βανίλια
-1 πρέζα αλάτι
-260γρ. αλεύρι, 150γρ. ολικής και 110γρ. γ.ο.χ
-επιπλέον περίπου 5-10γρ. αλεύρι γ.ο.χ. για το άνοιγμα

-> Βάζουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Προσθέτουμε πρώτα το αλεύρι ολικής, ανακατεύουμε και ύστερα το άσπρο ανακατεύοντας να βγει μια ζύμη.
Κόβουμε με το χέρι μικρά κομματάκια ζύμης, τα ανοίγουμε πλάθοντας σε αλευρωμένη επιφάνεια λωρίδες σαν κορδόνια και τυλίγουμε από τις γωνίες σε κουλουράκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο ταψί του οποίου έχουμε στρώσει λαδόχαρτο στους 180 στον αέρα για 15'.


«Μυστικά»:
Με 65γρ. ζάχαρη γεύεται κανείς ίσα-ίσα τη γλύκα, αναλόγως πόσο γλυκά τα θέλετε βάλτε παραπάνω και υπολογίστε για κάθε 5γρ. περίπου 2γρ. γάλα επιπλέον.
Εκτός από πορτοκάλι ταιριάζουν και άλλοι χυμοί, η συνταγή μου πέτυχε και με συσκευασμένο ανάμεικτο και σίγουρα θα πετύχει και με άλλους χυμούς με έντονο άρωμα, π.χ. ανανά. Εφ’ όσον βάλουμε χυμό πορτοκάλι ή άλλον με οξέα, προτείνεται να αντικαταστήσουμε σύμφωνα με το αντίστοιχο άρθρο το μπέικιν με σόδα.
Επειδή βάζουμε και αλεύρι ολικής, παίρνουν τα κουλουράκια ωραίο χρώμα ακόμα και χωρίς άλειμμα με αυγό ή γάλα.


Ποσότητα: Ένα ταψί του φούρνου, περίπου 20 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας: 20-25 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά

Σχόλια