Ψωμί με αλεύρι
ντίνκελ, το οποίο δεν χρειάζεται να το αφήσουμε να ξεκουραστεί ούτε να του προθερμάνουμε
φούρνο! Η ιδέα προέκυψε από το ότι η μαγιά σαν μικροοργανισμός αναπτύσσεται
καλύτερα σε υγρό και ζεστό περιβάλλον, το οποίο σε αυτή τη συνταγή πετυχαίνουμε
φτιάχνοντας μια σχετικά υγρή ζύμη και δίνοντας της την κατάλληλη θερμοκρασία
στον κρύο φούρνο. Επίσης, επειδή το ψωμί βγαίνει κανονικά κάπως υγρό, το
βγάζουμε επίσης από κρύο φούρνο, αφού το αφήνουμε να στεγνώσει μετά το ψήσιμο.
Η γεύση είναι η κλασσική του νόστιμου σπιτικού ψωμιού αφού η μαγιά βγάζει το
άρωμά της!
Συστατικά:
-600γρ. αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης
-1 κουταλιά της σούπας αλάτι
-530γρ. νερό
-20γρ. ξύδι
-21-25γρ. νωπή μαγιά
-> Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι με το αλάτι,
κάνουμε ένα λάκκο και προσθέτουμε το νερό και το ξύδι.
Ύστερα ρίχνουμε από πάνω τη μαγιά σε κομματάκια που έχουμε
κόψει με το χέρι και ανακατεύουμε λίγο με τα υγρά να διαλυθεί.
Ανακατεύουμε μέχρι να βγει ένας ομοιόμορφος χυλός.
Βάζουμε σε μία (ή περισσότερες) φόρμα που έχουμε πρώτα
απλώσει με λαδόκολλα και σπρώχνουμε στον κρύο φούρνο.
Ανοίγουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις και
ψήνουμε για περίπου μία ώρα.
Σβήνουμε το φούρνο, βγάζουμε το ψωμί από τη φόρμα και το αφήνουμε
με το χαρτί του μέχρι να κρυώσει ο φούρνος, περίπου 45 λεπτά να φύγει η περιττή
υγρασία.
«Μυστικά»:
Για λιγότερο κολλητικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε αλεύρι
σίτου ολικής και 30γρ. λιγότερο νερό – το ντίνκελ έχει περισσότερη πρωτεΐνη και
απορροφάει περισσότερο νερό, οπότε κάνει το χυλό να κολλάει.
Ποσότητα: περίπου 1 κιλό ψωμί - μια ορθογώνια φόρμα 32*8*13
εκ.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60+45 λεπτά
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου