Σάλτσα σπανάκι

Εφ’ όσον υπάρχουν έτοιμα μακαρόνια, ένα fast-food από το ψυγείο και τον καταψύκτη που αποτελείται όμως μόνο από αγνά υλικά και θέλει και λιγότερη ώρα από κατεψυγμένο fast-food όπως πίτσες!


Πολύ γευστική σε συνδυασμό με σπαγγέτι ολικής άλεσης!

Αν και η ποσότητα στο τηγάνι φαίνεται λίγη, επειδή η γεύση είναι έντονη αρκεί άνετα για 500γρ. (ωμά) ζυμαρικά


Συστατικά:
-λίγες σταγόνες λάδι
-160γρ. τομάτα πασσάτα
-200γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
-2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο κατεψυγμένο ή 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
-2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο κατεψυγμένο
-35γρ. τυρί φέτα
-35γρ. τυρί παρμεζάνα ή γκράνα παντάνο τριμμένο

-> Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μεσαίου μεγέθους απλώνουμε λίγες σταγόνες λάδι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά να κάψει. Μόλις κάψει, ρίχνουμε την τομάτα και το σπανάκι.
Αφήνουμε 3-4 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά να ξεπαγώσει τελείως το σπανάκι. Ύστερα κλείνουμε το μάτι, ρίχνουμε το σχοινόπρασο, τον άνηθο και τα τυριά και ανακατεύουμε, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε, εφ’ όσον η φέτα είναι σε κομμάτι, να τη λιώσουμε με μια κουτάλα.
Σερβίρουμε τη σάλτσα ζεστή με ζυμαρικά, κατά προτίμηση σπαγγέτι ή λινγκουίνι.


«Μυστικά»:
Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο σπανάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά αφότου ρίξουμε την τομάτα με το σπανάκι και η τομάτα πάρει βράση. Δεν μειώνουμε το χρόνο βρασμού για να μην μείνει η σάλτσα με πολλά υγρά. Αν το σπανάκι σε αυτή την περίπτωση δε χωράει στο τηγάνι, το ζεματίζουμε πρώτα.
Ανάλογα με τα γούστα, μπορούμε τα 70γρ. τυρί να τα χωρίσουμε αλλιώς ή να προσθέσουμε και άλλα είδη όπως π.χ. κεφαλοτύρι.
Όπως κάθε σάλτσα με βάση τα λαχανικά, έτσι και αυτή δίνει δυνατότητες για πολλές παραλλαγές, οπότε μη διστάσετε να την κάνετε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε οπωσδήποτε ένα άλλο υλικό ή σας λείπει κάποιο από αυτά της συνταγής.
Αυτή η σάλτσα βγαίνει σχετικά στεγνή. Άμα τη θέλετε πιο υγρή, αραιώστε την τομάτα με το πολύ 50μλ. νερό.
Για μένα λόγω των τυριών που είναι αλμυρά και των μυρωδικών που έχουν έντονη γεύση δεν χρειάζεται η σάλτσα αλατοπίπερο! Πριν λοιπόν προσθέσετε, δοκιμάστε να δείτε αν όντως χρειάζεται.


Ποσότητα: Ιδανική για 500γρ. (ωμά) ζυμαρικά
Χρόνος προετοιμασίας: <2 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 5 λεπτά

Σχόλια