Όλοι αγαπάμε τα ντολμαδάκια/σαρμαδάκια,
όμως οι λιγότεροι έχουμε την όρεξη να τα τυλίγουμε. Να λοιπόν πώς μπορούμε να
έχουμε ένα ωραίο πιλάφι με αντίστοιχη γεύση χωρίς την ταλαιπωρία!
Συστατικά:
-1300γρ. νερό
-500γρ. ρύζι ωμό
-300γρ. αμπελόφυλλα (περίπου 70 τεμάχια)
-4 κρεμμύδια ξερά
-1 κρεμμυδάκι φρέσκο
-μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένο
-λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
-50γρ. ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι, χυμό μισού-ενός λεμονιού
-> Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό να βράσει.
Εν τω μεταξύ πλένουμε, στραγγίζουμε και κόβουμε τα
αμπελόφυλλα στο μέγεθος που θέλουμε να τα βρίσκουμε στο φαΐ. Επίσης ψιλοκόβουμε
ή τρίβουμε τα κρεμμύδια και το κρεμμυδάκι.
Αφού το νερό βράσει, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ρύζι με τα
φύλλα, τα κρεμμύδια και το κρεμμυδάκι και αφήνουμε με κλειστό καπάκι σε μέτρια
φωτιά να γίνουν.
Ελέγχουμε τακτικά την κατσαρόλα αν χρειάζεται επιπλέον υγρά.
Αν το ρύζι είναι σχετικά σκληρό και δεν υπάρχουν υγρά, συμπληρώνουμε
προσεκτικά.
Όταν το ρύζι ετοιμαστεί (περίπου μετά από 20 λεπτά), κλείνουμε
το μάτι, ρίχνουμε τα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό) και ανακατεύουμε. Αν το φαγητό
έχει μείνει χωρίς υγρά, αφήνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, ειδάλλως το
βγάζουμε για να εξατμιστούν. Αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το λάδι, αλατοπίπερο και το λεμόνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε
μακριά από το ζεστό μάτι λίγο ακόμα.
«Μυστικά»:
Αν δεν μας παρασύρουν τα αρώματα και δεν το λιγουρευτούμε,
περιμένουμε και σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό.
Για πιο έντονη γεύση, κατά το σερβίρισμα προσθέτουμε επιπλέον λάδι και λεμόνι.
Για πιο έντονη γεύση, κατά το σερβίρισμα προσθέτουμε επιπλέον λάδι και λεμόνι.
Η συνταγή είναι για φρέσκα αμπελόφυλλα. Αν χρησιμοποιήσουμε
από άλμη, τότε φροντίζουμε να είναι λίγο παραπάνω σε βάρος (περίπου +10%,
δηλαδή εδώ 330γρ.). Επίσης, τα ξεπλένουμε πολύ καλά και αλατίζουμε λιγότερο. Αν
είναι αρκετά μαλακά, τότε τα βάζουμε και πιο αργά στην κατσαρόλα.
Για να κόψουμε τα αμπελόφυλλα χωρίς πολύ κόπο, τα
στοιβάζουμε.
Ποσότητα: 4 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου