Αφού από τις μολόχες
τρώμε τη σοκολάτα, γιατί να μην τρώμε το ίδιο ευχάριστα και τις μπάμιες; Φτιάξ’τε
τες και από εκεί που τις είχατε ξεχασμένες ή/και αδικημένες, θα καταλάβετε λόγω
πλούσιας γεύσης ότι δεν είναι τυχαία η συγγένεια!
Συστατικά:
-1 κιλό μπάμιες κατεψυγμένες
-500γρ τομάτα πασσάτα
-50γρ τοματοπελτέ
-50γρ νερό ή ξύδι
-2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα/χοντροτριμμένα
-2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα/χοντροτριμμένα
-5 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
-αλάτι, πιπέρι
-45γρ. ελαιόλαδο
-> Παίρνουμε ένα ταψί [ενδεικτικά βαθύ με περίπου 36x26
εκ.] και απλώνουμε λίγο από το λάδι πάνω του. Το βάζουμε σε κρύο φούρνο σε
μεσαία σχάρα και τον ανοίγουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά: Διαλύουμε τον
πελτέ στο νερό και ψιλοκόβουμε ή χοντροτρίβουμε τα κρεμμύδια και τα
κρεμμυδάκια. Αυτή η δουλειά γίνεται και στο μούλτι.
Όταν φτάσει ο φούρνος τους 180 βαθμούς, βγάζουμε το ταψί και
ρίχνουμε τις μπάμιες, τις ντομάτες και τα κρεμμύδια με τα κρεμμυδάκια.
Ανακατεύουμε καλά και ξαναβάζουμε στο φούρνο.
Αφήνουμε για 50' ανακατεύοντας περίπου στο μισό.
Αφού περάσουν τα 50 λεπτά, ξαναανακατεύουμε και βάζουμε το
φούρνο να λειτουργήσει στον αέρα για άλλα 15 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία. Αν το
φαγητό έχει μείνει με πολύ πηχτή σάλτσα, τότε παραλείπουμε αυτό το βήμα και
συνεχίζουμε στις αντιστάσεις.
Μετά τα 15 λεπτά κλείνουμε το φούρνο, προσθέτουμε στο
περιεχόμενο του ταψιού και το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για
μια τελευταία φορά. Ξαναβάζουμε στο φούρνο.
Αφότου περάσουν άλλα 5 λεπτά, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο για
να πάει σε όλη την επιφάνεια και αφήνουμε το ταψί για ακόμα 5 λεπτά στον
κλειστό φούρνο.
«Μυστικά»:
Για το λάδωμα του ταψιού στην αρχή καλό θα ήταν εφ'όσον
υπάρχει διαθέσιμο να χρησιμοποιήσουμε κάποιο εξευγενισμένο λάδι, γιατί όντας σε
επαφή με το ταψί πιάνει αρκετά υψηλές θερμοκρασίες.
Επειδή βάζουμε το αλάτι στο τέλος και οι συσκευασμένες
ντομάτες έχουν κατά κανόνα πρόσθετο κιτρικό οξύ, οι μπάμιες δεν
"σαλιώνουν" ακόμα και χωρίς να βάλουμε ξύδι.
Για το σερβίρισμα ταιριάζει να προσθέσουμε ξηρή μυζήθρα
τριμμένη!
Ποσότητα: 4 πιάτα
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 75 λεπτά
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου