Κίτρινη σάλτσα βραστή

Όταν σκεφτόμαστε σάλτσα για ζυμαρικά συνήθως υπάρχουν τρία χρώματα: το κόκκινο της τομάτας, το πράσινο του πέστο και το λευκό της κρέμας γάλακτος. Εδώ, σας προτείνω μια εναλλακτική σάλτσα με χρώμα κίτρινο!






Συστατικά:

-1 μέτρια πατάτα βραστή (περ. 80γρ. ξεφλουδισμένη)
-1 μέτριο καρότο βραστό (περ. 80γρ. ξεφλουδισμένο)
-1 μεγάλο-2 μικρά κρεμμύδια βραστά (περ. 80γρ ξεφλουδισμένα)
-50γρ. μουστάρδα απλή αγνή, άγλυκη
-50γρ. γιαούρτι αγελαδινό απλό
-20γρ. τυρί παρμεζάνα ή γκράνα παντάνο τριμμένο
-1 σκελίδα σκόρδο
-λίγο: αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη, μπούκοβο, κουρκουμά, μαϊντανό
- εφ’ όσον χρειαστεί λίγο νερό, αν είναι εφικτό από ζυμαρικά που βράζουν ή το ζωμό των λαχανικών

-> Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός της πατάτας και του τυριού σε μούλτι ή μπλέντερ και ανακατεύουμε να πολτοποιηθούν.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ξαναχτυπάμε. Αν το μούλτι/μπλέντερ μας δεν τα βγάζει πέρα, συμπληρώνουμε προσεκτικά με νερό μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή υφή.
Καταναλώνουμε με ζυμαρικά ως γαρνιτούρα για κάποιο κρεατικό ή ψαρικό.


«Μυστικά»:
Μπορείτε να πολτοποιήσετε μαζί και λίγες ελιές!
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν βρίσκει κανείς τόσο εύκολα “καλές” μουστάρδες. Αν αυτή η περίπτωση ισχύει και για εσάς, χρησιμοποιείστε σιναπόσπορο 1:5 με νερό και ξύδι (π.χ. 10γρ σιναπόσπορο, 30γρ νερό και 10γρ ξύδι). Σε αυτό το ενδεχόμενο να είστε πιο γενναιόδωροι με τα μπαχαρικά.
Τα λαχανικά κι έτσι και όλη η σάλτσα βγαίνουν πιο νόστιμα αν είναι ατμομαγειρεμένα με το καρότο και το κρεμμύδι καλά βρασμένα ώστε να γλυκίζουν. 

Για να βγει η σάλτσα νηστίσιμη, βάζουμε αντί των γαλακτοκομικών 20γρ. κάσιους μουλιασμένα σε 50γρ. νερό (μαζί με το νερό τους).


Ποσότητα: Ιδανική για 250γρ. (ωμά) ζυμαρικά
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: καθόλου! (με έτοιμα λαχανικά)

Σχόλια