Μετά από τα αντίστοιχα
κουλουράκια, τώρα και σταφιδοψωμάκια
που ταιριάζουν στην πασχαλινή περίοδο καθώς είναι αφράτα και αρωματικά όπως τα
αρτοσκευάσματα της εποχής.
Συστατικά:
-160γρ. αλεύρι ολικής
-150γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
-100γρ. σταφίδες
-15γρ. (1 γεμάτη κ.σ.) σόδα
-60γρ. ξύδι
-140γρ. νερό
-2γρ. (1 κοφτή κ.γ.) αλάτι
-60γρ. ζάχαρη
-10γρ. βούτυρο
-μπόλικη κανέλα, γαρύφαλλο
-> Σε μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με τις σταφίδες.
Προσθέτουμε σε ένα σημείο και τη σόδα και ακριβώς από πάνω
της το ξύδι. Αφήνουμε μερικά δευτερόλεπτα, ρίχνουμε και το νερό και ανακατεύουμε
να βγει μια ομοιόμορφη ζύμη – μην σας τρομάξει αν κολλάει.
Ύστερα προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο λιωμένο
και τα μυρωδικά μας. Ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά.
Χωρίζουμε σε ψωμάκια (περίπου 10) και απλώνουμε σε ταψί πάνω
στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις
για περίπου 20 λεπτά.
«Μυστικά»:
Τα ψωμάκια τρώγονται ζεστά. Αν χρειαστεί να διατηρηθούν, τα
βάζουμε στο ψυγείο και όταν είναι να τα φάμε τα βρέχουμε καλά και τα
ζεσταίνουμε για περίπου 20-30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων.
Φυσικά μπορούμε να αρωματίσουμε τα ψωμάκια και σαν τσουρέκι
με μαστίχα, μαχλέπι και κάρδαμο.
Επειδή βάζουμε και αλεύρι ολικής, παίρνουν τα
κουλουράκια ωραίο χρώμα ακόμα και χωρίς άλειμμα με αυγό ή γάλα.
Ποσότητα: 9-10 ψωμάκια
Χρόνος
προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου