Μια δημοφιλής
εναλλακτική για την κλασσική ιταλική πίτσα στη Γερμανία είναι το Flammkuchen ή στα γαλλικά tarte flambée, που αποτελείται από λεπτή ζύμη με
άσπρη σάλτσα και πικάντικα λαχανικά όπως κρεμμύδι και πράσο. Στην κλασσική
εκδοχή υπάρχει και κάποιο αλλαντικό. Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τη δική μου
εκδοχή, με εύκολη ζύμη ολικής και χωρίς αλλαντικό.
Συστατικά:
Ζύμη:
-200γρ. αλεύρι ολικής
-120γρ. νερό
-λίγο αλάτι
-1 γεμάτη κ.γ. μπέικιν
-5γρ. λάδι
Επικάλυψη:
-100γρ. κρεμ φραις 30% λιπαρά (πηχτή κρέμα γάλακτος, βλ.
μυστικά)
-100γρ. (περίπου 2 μεσαία) κρεμμύδια
-φρέσκο κρεμμυδάκι ή σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
-αλατοπίπερο
-> Για τη ζύμη αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το
λάδι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Μετά βάζουμε και το λάδι και
ανακατεύουμε ξανά. Τώρα η ζύμη πρέπει να έχει ομογενοποιηθεί.
Ύστερα ανοίγουμε τη ζύμη όσο πιο λεπτά μπορούμε σε
λαδόκολλα.
Μετά απλώνουμε από πάνω την κρεμ φραις, τα κρεμμύδια κομμένα
σε μισοφέγγαρα και το φρέσκο κρεμμυδάκι ή το σχοινόπρασο.
Ραντίζουμε με αλατοπίπερο και ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο, λίγο κάτω από τη μέση στους 180 βαθμούς, για 8 λεπτά στις αντιστάσεις
και μετά για άλλα 10 στον αέρα.
«Μυστικά»:
Πριν βάλουμε το λάδι, μπορεί η ζύμη να μη φαίνεται καλή, μη σας
τρομάξει! Το λάδι γίνεται εδώ βελτιωτικό αρτοποιίας και (δυστυχώς) είναι
απαραίτητο.
Στα μαγαζιά που πουλάνε Flammkuchen, η ζύμη ανοίγεται σε ωοειδές σχήμα και σερβίρεται σε ξύλο
κοπής. Για να εντυπωσιάσετε, κάν’τε το κι εσείς έτσι!
H κρεμ φραις (creme fraiche)
είναι κρέμα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση αντίστοιχη του γιαουρτιού. Θα τη
βρείτε στην Ελλάδα σε σούπερ μάρκετ με διεθνή προϊόντα ή θα τη φτιάξετε μόνοι σας
με κρέμα γάλακτος και λίγο έτοιμο γιαούρτι ή καλλιέργεια γιαούρτης. Αν βρείτε παρ'
όλα αυτά κρέμα γάλακτος με υφή σαν γιαουρτιού, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε επίσης.
Στην επικάλυψη ταιριάζουν και άσπρα τυριά όπως η φέτα ή άλλα,
μαλακά τυριά.
Ποσότητα: Σχεδόν ένα ταψί φούρνου, περίπου 35x25 εκ. διάμετρος (1-2 μερίδες)
Χρόνος προετοιμασίας: 15-20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 18 λεπτά
*Elsass-Lothringen
ΑπάντησηΔιαγραφή