Το φακόρυζο για
πολλούς είναι μια ανάμνηση όχι και τόσο ευχάριστη. Όντως το σκέτο ρύζι με καφέ
φακές δεν έχει ιδιαίτερη γεύση. Αυτό όμως που έχει σίγουρα γεύση, είναι το ρύζι
με φακές μπελούγκα, μαγειρεμένο να μοιάζει με ριζόττο!
Συστατικά:
-250γρ φακές μπελούγκα ωμές
-1 κρεμμύδι
-1-2 σκελίδες σκόρδο
-1 φύλλο δάφνης
-250γρ. τομάτα πασσάτα
-400γρ. ρύζι ωμό
-αλάτι, πιπέρι
-μπαχαρικά (κουρκουμάς, πάπρικα, ρίγανη, κόλιανδρο, λίγο γαρύφαλλο
και κανέλλα)
-25γρ. βούτυρο
-40γρ. τυρί παρμεζάνα ή γκράνα παντάνο τριμμένο
-1,4 λίτρα νερό
-> Ξεπλένουμε τις φακές.
Βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τις φακές, το
κρεμμύδι με το σκόρδο ψιλοκομμένα και τη δάφνη.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και
αφήνουμε σκεπασμένο για 20 λεπτά.
Μετά ρίχνουμε τη ντομάτα και το ρύζι και αφήνουμε επίσης να
πάρει μια βράση.
Αφήνουμε σκεπασμένο στο 1/3 της δύναμης του ματιού και
σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά.
Στο μεταξύ ρίχνουμε αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά μας.
Μετά το πέρας των 15 λεπτών, κλείνουμε το μάτι και
προσθέτουμε το βούτυρο και το τυρί.
Ανακατεύουμε, αφήνουμε λίγο να τραβήξει και σερβίρουμε
ζεστό.
«Μυστικά»:
Δοκιμάστε να βρείτε φακές μπελούγκα, αξίζει! Κυκλοφορούν και
ελληνικές από το Φενεό.
Στα μπαχαρικά μπορούν να γίνουν παραλλαγές, πρέπει όμως να
είναι μπόλικα!
Ποσότητα: περίπου 6-7 πιάτα ή 3-4 μεγάλες μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου