Ένας τρόπος να
φτιάξουμε αγνό φρέσκο τυρί χωρίς σταθεροποιητές κλπ. και χρησιμοποιώντας το
γάλα που θέλουμε. Επίσης, έτσι μπορούμε να κρατήσουμε και το πολύ θρεπτικό τυρόγαλο!
Συνταγή χωρίς τουλπάνια και πυτιά!
Συστατικά:
Συστατικά:
-1 λίτρο γάλα, ωμό (ή φρέσκο)
-προαιρετικά αλάτι
-προαιρετικά αλάτι
-χυμό από μισό μεγάλο ή ένα μεσαίο λεμόνι
~Επιπλέον χρειάζονται φούρνος μικροκυμάτων και ψιλό
σουρωτήρι
-> Βάζουμε το γάλα σε ένα μεγάλο μπολ (ΟΧΙ μεταλλικό ή πλαστικό) που χωράει το γάλα και χωράει και στο φούρνο μικροκυμάτων, άμα θέλουμε αλατίζουμε και ζεσταίνουμε στα μικροκύματα στα 1000W για 10-12 λεπτά (ή αντίστοιχα παραπάνω σε λιγότερα Watt).
-> Βάζουμε το γάλα σε ένα μεγάλο μπολ (ΟΧΙ μεταλλικό ή πλαστικό) που χωράει το γάλα και χωράει και στο φούρνο μικροκυμάτων, άμα θέλουμε αλατίζουμε και ζεσταίνουμε στα μικροκύματα στα 1000W για 10-12 λεπτά (ή αντίστοιχα παραπάνω σε λιγότερα Watt).
Βγάζουμε από το φούρνο μικροκυμάτων (προσοχή, καίει ;-) )
και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας. Μετά από περίπου μισό λεπτό πρέπει
να διαχωρίζεται το τυρί από το τυρόγαλο. Αν μετά από ένα λεπτό δεν
καταλαβαίνουμε να συμβαίνει αυτό, ζεσταίνουμε άλλο λίγο και προσθέτουμε κι άλλο
λεμόνι.
Αφήνουμε 30 λεπτά το μπολ να κρυώσει.
Περνάμε το περιεχόμενο του μπολ από ένα ψιλό σουρωτήρι σε
ένα άλλο μπολ. Αφήνουμε 45-60 λεπτά να στραγγίσει.
Τώρα έχουμε στο σουρωτήρι φρέσκο
τυρί και στο μπολ τυρόγαλο! Αποθηκεύουμε σε άλλα σκεύη και διατηρούμε στο
ψυγείο μέχρι 5 μέρες.
«Μυστικά»:
«Μυστικά»:
Αντί για λεμόνι μπορούμε να
βάλουμε και ξύδι, αυτό όμως επηρεάζει αρνητικά τη γεύση του τυρόγαλου.
Άμα θέλουμε κρεμώδη υφή στο τυρί,
το βάζουμε αφού μείνει λίγο στο ψυγείο στο μούλτι και αλέθουμε. Μπορεί να
χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο τυρόγαλο.
Ποσότητα: Περίπου 200γρ. τυρί και 750-800γρ. τυρόγαλο
Ποσότητα: Περίπου 200γρ. τυρί και 750-800γρ. τυρόγαλο
Χρόνος προετοιμασίας: <5 λεπτά
Χρόνος “μαγειρέματος”: 10 λεπτά
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου